Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα συγκεντρώνουν, αναδεικνύουν και μοιράζονται την ιστορία τους με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία.

Κίνηση ισχυρού συμβολισμού αλλά και έμπρακτης συμβολής στην αμυντική και ευρύτερη βιομηχανική παιδεία και παραγωγική κουλτούρα της χώρας αποτελεί η πρωτοβουλία της Διοίκησης των ΕΑΣ για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας & Τεχνολογίας των ΕΑΣ.

Η ιστορία των δύο μεγάλων εταιριών ΠΥΡΚΑΛ & ΕΒΟ που συνέθεσαν τα ΕΑΣ εκτείνεται σε 3 αιώνες, συμπεριλαμβάνοντας κρίσιμες περιόδους, τόσο για τον αμυντικό εφοδιασμό της χώρας αλλά και για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής της.

Καινοτομίες που αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου, μοναδικές τεχνικές, προσαρμοσμένες στις παραγωγικές απαιτήσεις, διεθνείς συνεργασίες που έχτισαν ένα ισχυρό παγκόσμιο brand name αλλά και οι αλλαγές και η προσαρμογή στις οικονομικές περιστάσεις, όλα αποτελούν πλούτο που πρέπει να αναδειχθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ.Απστολάκης Καρκανέβατος, κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας στο ΔΣ, τόνισε ότι το Μουσείο αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, μελετητών, ιστορικών, σπουδαστών και πολιτών ενώ υπενθύμισε ότι εντός της εταιρίας έχουν γραφτεί και πράξεις ηρωισμού.

Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε για αυτό το σκοπό, αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της εντός του έτους, μεταξύ των οποίων θα είναι και η προτεινόμενη χωροθέτηση στο Συγκρότημα Υμηττού, πηγές χρηματοδότησης και μοντέλο οργάνωσης.

Η Διοίκηση, εκκινεί διαδικασία ενημέρωσης προς την τοπική αυτοδιοίκηση, το εποπτεύον και σχετιζόμενα Υπουργεία και προς φορείς που μπορούν να συμβάλλουν ηθικά και οικονομικά και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμβάλει δημιουργικά για την επίτευξη του εγχειρήματος.